PRAKTISCH

(Om blijvend een uitstekende service te kunnen bieden, aanvaard ik slechts enkele gezinnen per maand om op te volgen. U kunt mij hier omtrent gerust even mailen. Tot snel!)

Wat doet een vroedvrouw nu precies?

Een vroedvrouw wordt van in het begin bij de zwangerschap betrokken. Als vroedvrouw bewaak ik in samenwerking met de gynaecoloog de zwangerschap. Naast het controleren van de bloeddruk en urine, bekijk ik hoe de baby ligt en beluister ik de harttonen. Gynaecologen hebben dikwijls weinig tijd om meer informatie te geven en daarin spelen vroedvrouwen een belangrijke rol.

Een vroedvrouw helpt zwangere vrouwen in hun kracht te zetten om zo in vertrouwen zwanger te zijn en zo hun kraamperiode heel bewust te kunnen beleven en er zich ook goed in te voelen. Ik help jou met de transitie van vrouw, partner van… naar het  moeder zijn. Vrouw ben je, moeder moet je worden.

Is de zorg van een vroedvrouw wel nodig naast de controles van de gynaecoloog?

Als vroedvrouw neem ik tijd om de toekomstige mama en papa te leren kennen. Van elk prenataal consult maak ik een informatie moment. 

Alle gevoelens mogen er zijn en elke vraag mag gesteld worden. En o jaa… Er zijn geen gênante vragen. 😀

Wanneer maak je best een afspraak bij de vroedvrouw?

Zoals eerder gezegd hoort de vroedvrouw er al van in het begin bij. Heel wat vrouwen starten hun traject bij de vroedvrouw na een positieve zwangerschapstest. We verzorgen de bloedafname, controleren de harttonen vanaf 12 weken, de NIPT test, de suikertest, en de GBS en MRSA screening op het einde van de zwangerschap. Een zwangere vrouw wordt tegenwoordig geconfronteerd met zoveel screenings, verhalen en opinies die onzekerheden opwekken maar missen wat sturing bij het vinden van hun eigen weg in het zwanger zijn of mama worden. De ganse zwangerschap kan je bij mij terecht met al jullie vragen en bezorgdheden. De duurtijd van een consult tijdens de zwangerschap duurt 45 min.

Is het volgen van een infosessie tijdens de zwangerschap nodig? 

Meer en meer zie ik vrouwen die hun kraamperiode of bevalling als traumatisch ervaren. Uit onderzoek bleek dat vrouwen die een goede voorbereiding genoten, handvaten hebben om beter met uitdagingen te kunnen omgaan.

Heb je zin om je voor te bereiden op de geboorte?

In het eerste deel van de zwangerschapscursus zien we hoe het lichaam van een barende vrouw werkt. Welke processen komen op gang en wat hebben we precies nodig om het geboorteproces vlot te laten verlopen. Wanneer ben ik in arbeid en wanneer vertrek ik naar het ziekenhuis? Je komt het allemaal te weten.

Tijdens het tweede deel van de zwangerschapscursus leren we je ademhalingsoefeningen en verschillenden houdingen aan. Op die manier heb je controle over wat er tijdens de arbeid zal gebeuren. We betrekken je partner in het ganse gebeuren. Op die manier staat jouw partner voor je klaar en weet hij precies wat goed voelt voor je om de arbeid zo comfortabel mogelijk te maken voor je. We passen de les aan naar gelang jouw noden. Uiteraard geldt hier de regel: Alles mag, niets moet. Partners zijn uiteraard welkom. 🙂

Een cursus duurt ongeveer 1u30 uren. De kostprijs hiervan is 45 euro per cursus. De cursus gaat steeds door in de praktijk.

Ben je van plan om borstvoeding te geven? Weet je het nog niet zeker?

Een borstvoedingscursus geeft je een idee hoe borstvoeding in zijn werk gaat en wat je mag verwachten. De slaagkans is nog eens zo hoog als je de know how op zak hebt en je hebt het zelfvertrouwen die je nodig hebt om het voeden van jouw babytje vlot te doen verlopen op een ontspannende manier.

Ik heb niet stilgezeten de laatste 6 maanden. Ik schoolde me bij tot HypnoBirthing instructor. In deze 5 delige cursus leren we jullie als koppel aan hoe de bevalling intens te beleven vol zelfvertrouwen in je eigen lichaam en in je baby. Jij en je partner worden ademhaling, -ontspanningsoefeningen, visualisaties en zelfhypnose aangeleerd om de geboorte op een comfortabele en vlotte manier te beleven. Je start idealiter rond de 32ste zwangerschapsweek. De kostprijs hiervan is 50 euro per les. 

Meer info over HypnoBirthing vind je hier:

Diagnose arbeid

Vermoed je in arbeid te zijn maar weet je niet zeker of het al tijd is om naar het ziekenhuis te vertrekken? Ik kom gerust eens langs om na te gaan in welke stadium van de arbeid je reeds bent. 

Postpartum-bezoekjes

Na de bevalling of tijdens je verblijf op materniteit geef je mij een seintje. Meestal kom ik de dag van je thuiskomst even langs en de dagen daarna. We oefenen het babybadje eens in de loop van de week en we zorgen dat je goed gesetteld bent. Kortom, ik geef je de tips and trics rond het hele baby gebeuren. De eerste week kom ik in normale omstandigheden 3 tot 4 keer bij je langs. De tweede week 2 tot 3 keer (1 uur per consult) maar dit steeds op jouw gevoel. Ik ben er voor jou tot je kleine spruit 1 jaar is. 

Ik ben een vroedvrouw met een tas vol natuurlijke trucjes. Het is zo dat ik het leuk vind probleempjes direct aan te pakken. Is er nood aan een tepelzalf, tepelhoedjes, luierzalf of middeltjes tegen reflux en krampen? Dan laat ik graag al een kleine hoeveelheid van het natuurlijke middeltje achter zodat je onmiddellijk aan de slag kan om probleempjes aan te pakken en hoef je niet meteen naar de apotheek te lopen.

Je mag mij smsen of bellen. Een afspraak krijgen kan steeds de dag zelf nog. 

Hou er rekening mee dat het uur van mijn aankomst soms wat kan variëren. Ik stuur je een berichtje als ik onderweg ben. Een consult na de geboorte duurt 1 uur. 

Waar maak ik het verschil?

Ik blijf mij als vroedvrouw bijscholen en dit maakt van mij een vroedvrouw met een kennis die steeds up to date is. Sinds het laatste jaar maak ik gebruik van de toegepaste kinesiologie-techniek. Het helpt ons de voeding te vinden die het best bij je baby past. Als je borstvoeding geeft kunnen we nagaan welke voeding jouw baby niet zo goed kan verteren. Geef je flesvoeding, dan vinden we in het immense gamma de kunstvoeding die het best door je baby verdragen en verteerd wordt.

Als draagconsulent in wording en ervaringsdeskundige kan ik jullie heel wat info geven omtrent het juiste draagsysteem voor jou en je baby. Een draagdoek, ringsling of draagzak? Het zegt je nu misschien nog niet veel maar het gevoel van jouw baby dicht bij je op je buik maakt jullie weer één en de connectie tussen jullie wordt sterker. Je hebt ook je handen vrij. Handig toch? 😉

Ik ben een moeder van 2 kinderen en dat maakt van mij niet alleen een ervaringsdeskundige maar ook een betere vroedvrouw. De beste tips en trics verzekerd!

Ik vermelde al dat ik jullie onmiddellijk wil helpen pijntjes en kwaaltjes te verlichten en dus heb ik een koffer vol middeltjes om deze onmiddellijk aan te pakken. Zo hoef je niet naar de apotheek te lopen. Sinds kort bied ik ook producten aan die ik zelf selecteerde om de kraamperiode zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Ik bied borstvoedingskussens, nagelschaartjes, warmtekussentjes, draagdoeken en zoveel meer aan om een lange zoektocht naar het juiste product te vermijden. Een vlot verloop van de kraamperiode zit hem soms in de kleine dingen.

Ik heb ook het certificaat ‘Bachbloesem en Reiki therapeut’ op zak. Hierbij pakken we stress en emoties aan die we dagelijks meedragen. 

Als zelfstandige vroedvrouw draag ik reeds 3 jaar het Good Practice Label en ben ik voor dringende zaken steeds 24u/24u en 7/7 dagen beschikbaar.

In de zwangerschap:

Doorgaans ben ik dagelijks tussen 9u en 17u bereikbaar. Voor dringende zaken gedurende de nacht bel je steeds het verloskwartier tenzij het gaat om het vaststellen van de arbeid. 

Na de bevalling:

Ik ben steeds bereikbaar van 9u en 17u. In het weekend ben ik tussen 9u en 17u beschikbaar voor dringende zaken. 

Dringende vragen 9u – 17u: Steeds bellen

Na 17u : Bellen naar het ziekenhuis

In het weekend: Bellen naar het ziekenhuis

Toch liever even bellen of sms’en buiten de kantooruren of in het weekend? Hiervoor wordt een extra van 8 euro per gesprek aangerekend.
Niet dringende vragen 9u -17u via facebookpagina: @vroedvrouwoliviajones

Of email: info@oliviajones.be

Toch liever even bellen of sms’en buiten de kantooruren? Hiervoor wordt een extra van 8 euro per gesprek aangerekend.

Dit is handig om te weten:

Je hebt recht op 7 prenatale en 10 postnatale consulten die telkens 1 uur duren. Het eerste consult vraag ik éénmalig een administratiekost van 60 euro met daarbij een klevertje van de mutualiteit.

Op die 100 euro na is het traject kosteloos. Ik ben een geconventioneerde vroedvrouw en werk met de tarieven die opgelegd zijn door het RIZIV. De consulten worden betaald door de mutualiteiten aangezien ik met de derdebetalersregeling werk heb je geen geloop naar de mutualiteit. Ik doe alle papierwerk. Op het einde van de maand ontvang je van mij een overzicht van alle consulten die aangerekend worden aan de mutualiteit en een factuur met de administratiekost en kilometervergoedingen. Afhankelijk van je hospitalisatieverzekering krijg je de helft of het hele bedrag vergoed nadat je mijn factuur bij de verzekeringsmaatschappij hebt binnen gebracht. Voor gezinnen met een minimuminkomen kan er na overleg een verlaagd tarief afgesproken worden. Neem hiervoor gerust contact op.

In principe kan je er voor kiezen mij cash of via de Payconiq app te betalen. Graag stuur ik je een factuur via mail aan het einde van de maand. Je kan de betaling dus ook via overschrijving overmaken. 

Onze afspraakjes gaan prenataal door bij jou thuis of bij mij in de praktijk. In het postpartum kom ik graag aan huis.

Indien ik aan huis kom vraag ik een kilometervergoeding. 

0 – 5 km= 5 euro

5 – 10 km= 10 euro

10-15 km= 15 euro

15 – 20 km= 20 euro

Een afspraak kan je steeds maken via mijn website www.oliviajones.be (book me) ofwel stuur je mij enkele momenten/vrije dagen door en spreken we af via mail (info@oliviajones.be) of sms (0495729233).

Ik hoor het graag!

Opgelet! Soms verstoppen mijn mailtjes zich wel eens in de SPAM map!

Vanuit VIVES (hoge school) te Brugge en vanuit de opleiding Lactatiekunde (Artevelde Hoge school) krijg ik regelmatig de vraag of er een student mee mag lopen om ervaring op te doen. Indien je tijdens de consulten liever geen aanwezigheid van een student bij het consult , mag je mij per mail of tijdens een consult verwittigen. 

Breng alvast een klevertje van de mutualiteit en jouw zwangerschapsboekje van Kind&Gezin mee. Zo blijft jouw persoonlijk dossier steeds up to date. 

Waar ben ik actief?

Deze gemeenten behoren tot mijn werkomgeving: Knokke-Heist, Duinbergen, Zeebrugge, Lissewege, Sluis, Dudzele en Oostkerke.

Ik werk nauw samen met vroedvrouw Charlotte, Evelyne of Griet die mij vervangen indien ik er eventjes tussenuit ben:

Nieuwe Privacy wetgeving: GDPR

Sinds 25 mei 2018 is een nieuwe wettelijke EU richtlijn van toepassing.
Namelijk de General Data Protection Regulation (GDPR).
Hierdoor heeft ieder individu meer inspraak met wat er met je persoonlijke gegevens gebeurt binnen de EU.
Wij willen u via onze website op de hoogte stellen dat uw contactgegevens enkel zullen gebruikt worden binnen onze vroedvrouwenpraktijk en niet gedeeld wordt met anderen.