WAAROM EEN VROEDVROUW?

IMG_1114.JPG

Wie naar de podcast van Radio Mama geluisterd heeft hoorde Elke Notebaert, Zelfstandige vroedvrouw aan het woord. In haar interview kwamen veel vragen aan bod die ik heel vaak gesteld krijg in de praktijk. Om die reden heb ik een deel ervan voor jullie uitgetypt.

Wat doet een zelfstandige vroedvrouw?

Een vroedvrouw helpt zwangere vrouwen in hun kracht te brengen om zo in vertrouwen zwanger te zijn en zo hun kraamperiode heel bewust te kunnen beleven en er zich ook goed in te voelen. Wij helpen jou met de transitie van vrouw, partner van… naar het moeder zijn. Vrouw ben je, moeder moet je worden.

Als vroedvrouw merken wij dat er heel wat onzekerheden opspelen na het euforische moment bij het nemen van een zwangerschapstest. Wij hebben de taak zwangere vrouwen het vertrouwen te geven zodat ze weten dat een kindje op de wereld zetten iets is wat ze kunnen.

 

Is de zorg van een vroedvrouw wel nodig naast de controles van de gynaecoloog?

Een vroedvrouw werkt nauw samen met de gynaecoloog om samen de gezondheid van de zwangerschap te bewaken.  Als vroedvrouw neem je tijd om de toekomstige mama en papa te leren kennen. Hoe voel je je? Wat zijn jouw bezorgdheden? Wat houdt je bezig?

Wij, vroedvrouwen willen heel graag weten hoe jij je voelt en hoe je met je zwangerschap omgaat. We vragen dikwijls “Ben je graag zwanger?” Sommige vrouwen worden dan even stil en zeggen voorzichtig ‘ik vind het niet zo leuk’.  Als dat zo is, mag dat ook benoemd worden. Alle gevoelens mogen er zijn en aan de vroedvrouw verteld worden. Er zijn geen gênante vragen. 🙂

 

Zijn er vrouwen die geen begeleiding van de vroedvrouw  wensen?

Wij merken dat er een verschuiving plaats vond in 2003. Wij zagen de mensen in die tijd pas na de bevalling. Nu zien we de mensen reeds tijdens de zwangerschap. Ze bellen ons op na het afnemen van een positieve zwangerschapstest en vragen of ze bij ons terecht kunnen voor een bloedafname. Natuurlijk kan dat! De vroedvrouw is er van in het begin bij en ziet zo’n 8 zwangere vrouwen per dag. Een huisdokter daarentegen ziet ongeveer 15 zwangere vrouwen per jaar. Het leuke aan prenatale consulten is dat de controles afgewisseld kunnen worden tussen gynaecologen en vroedvrouwen.

 

Wanneer maak je best een afspraak bij de vroedvrouw?

Vanaf het horen van het bestaan ervan! Wij zien dat vrouwen ons heel snel contacteren. Vaak heerst het idee dat een vroedvrouw enkel nuttig is na de bevalling. Als wij gecontacteerd worden en er wordt gevraagd of het inplannen van een begeleiding na de bevalling mogelijk is, en we leggen uit waarvoor zwangere vrouwen nog in onze praktijk terecht kunnen, dan worden de koppels warm van de cursussen die aangeboden worden. Borstvoedingscursus of een zwangerschapscursus en nog veel meer. Het is belangrijk dat vrouwen weten dat ze hiervoor bij ons terecht kunnen. Uiteraard is iedereen vrij in z’n keuze. Alles kan, niets hoeft.

Heel wat vrouwen starten hun traject bij de vroedvrouw na een positieve zwangerschapstest. We verzorgen de bloedafname, controle van de harttonen vanaf 12 weken, suikertest, GBS en MRSA screening op het einde van de zwangerschap. Een zwangere vrouw wordt tegenwoordig geconfronteerd met zoveel screenings, verhalen en opinies die onzekerheden opwekken maar missen wat sturing bij het vinden van hun eigen weg in het zwanger zijn of mama worden. De ganse zwangerschap kan je bij jouw vroedvrouw terecht met alle vragen en bezorgdheden. 

 

Is het volgen van een infosessie tijdens de zwangerschap nuttig? Is het niet zo dat er een overaanbod aan info is en wil ik dat allemaal wel weten?

Mensen hebben dikwijls het gevoel ” Ik wil niets weten of ik laat het wel op mij afkomen.”

We zien ook meer vrouwen die hun kraamperiode of bevalling als traumatisch ervaren. Uit onderzoek bleek dat vrouwen die een goede voorbereiding genoten, handvaten hebben om beter met uitdagingen om te gaan.

Tijdens de infosessie omtrent borstvoeding worden tools gegeven om de eerste dagen op materniteit moeiteloos door te komen. Onze cursus maakt niet ongerust. We kijken wat de groep wenst te weten en wat liever niet. Waar heeft de groep nood aan? Wat weten jullie al? Onze cursus is als een kapstok en wij hangen er aan waar de mensen in geïnteresseerd zijn. Mensen die geen voorbereiding genoten zijn een pak meer onzeker na de bevalling en hebben meer nood aan postnatale zorg en dus meer postnatale bezoeken. De cursus wordt gegeven aan de zwangere vrouw en haar partner. We vinden het heel belangrijk dat de partners meekomen. Voor een partner is het niet gemakkelijk de persoon die ze graag zien te zien pijn lijden. Ze voelen zich gauw machteloos. In de les worden ook handvaten gegeven om de partner bij te staan. Sommige vrouwen vinden het bewust aanwezig zijn genoeg. Andere vrouwen wensen meer hulp te krijgen van hun partner.

In België heerst er een hoog cijfer voor het aantal epidurale verdovingen tijdens de arbeid. We merken op dat bij de groep mensen die een voorbereidingsles gevolgden, het cijfer aantal epidurale verdovingen lager ligt. Wij geloven er in dat als je weet hoe je met pijn kan omgaan, hoe pijn werkt, waarvoor de pijn dient en hoe de bevalling kan bespoedigd worden. Als je kennis hebt van deze technieken kan dit een enorm effect hebben op de geboorte.

 

Zijn vroedvrouwen tegen epidurale anesthesie?

Een bevalling is geen zwart-wit verhaal. Er is geen juist of fout. Je kan een epidurale verdoving kiezen uit angst en omdat de pijn je te veel wordt. Angst is nooit een goede raadgever. Bij de voorbereiding op de bevalling van het tweede kindje pakken we dit aan en kijken we van waar die angst komt.

Een vrouw die graag natuurlijk wenst te bevallen en een arbeid doormaakt die heel lang duurt heeft ontspanning nodig. We zijn dan heel erg blij dat epidurale verdoving bestaat. Sommige vrouwen voelen zich vaak teleurgesteld en dat is ok maar we proberen daar aan te werken. Als vroedvrouw gaan we daar mee aan de slag om de verse moeder in haar kracht te zetten. Zij heeft een kindje op de wereld gebracht. Ze heeft dit echt gedaan! Ze mag daar trots op zijn.

Het is belangrijk dat mensen zich niet vastpinnen op het idee “ik wil al dan niet epidurale anesthesie” om teleurstellingen te voorkomen. Er zijn korte en vlotte arbeiden en er zijn lange en minder vlotte arbeiden. We kunnen het niet voorspellen. We bewandelen een weg en je ziet waar die weg jou brengt. Falen is niet mogelijk.

Het is belangrijk dat vrouwen zich goed voelen met hoe de bevalling verliep, op welke manier dan ook.

De natuur als het kan en de techniek als het moet is ons motto!